Een Leaseauto, hoe werkt dat nu eigenlijk in de Autobranche?

Een Leaseauto, hoe Werkt dat nu Eigenlijk in de Autobranche?

Op het moment dat ik de kans kreeg om in de autobranche een leaseauto uit te zoeken, was het al bekend dat mijn vrouw zwanger was van J. Dit speelde een grote rol bij mijn beslissing over welke auto ik zou kiezen. Destijds waren er nog verschillende bijtellingscategorieën beschikbaar, waaronder 14%, 20% en 25%.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Tegenwoordig zijn er echter nog maar twee keuzes: 4% (voor elektrische auto’s) en 22%. Er is ook nog een bijtellingspercentage van 17% voor auto’s met een CO2-uitstoot tussen de 1 en 50 gram, maar deze zijn tegenwoordig nauwelijks nog verkrijgbaar.

Het leasen van een auto zonder een BKR toetsing is alleen mogelijk met bijvoorbeeld een shortlease van bijvoorbeeld Athlon. Er zijn vervolgens 2 keuzes om zonder een BKR een auto te leasen:

1) Kies een occasion

2) Voor een nieuwe auto kies je de kortste looptijd

Toch hoeft het hebben van een BKR registratie niet altijd een afwijzing voor een autolening of een autolease te betekenen. Dat ligt voornamelijk aan welke BKR code er achter uw naam staat, want er bestaan verschillende codes van licht tot zwaar.

U zou ook contact kunnen opnemen met een instelling die u helpt om uw BKR registratie te verwijderen. Klik HIER voor meer informatie over deze BKR service.

Stel zelf je leaseauto samen

Kies een Lease

Het kiezen van een lease auto kan voortaan nog gemakkelijker via onze nieuwe vergelijker. Klik op de knop om aan de slag te gaan. Mocht u via de vergelijker niet slagen, raadpleeg dan afzonderlijk de aanbieders van leaseauto's in onderstaande tabel.

De twee verschillende financiële kanten – Autobranche

Indien je (nog) niet volledig bekend bent met de werking van lease auto’s, dan volgt hier een korte autobranche uitleg: Vanuit financieel lease oogpunt zijn er twee aspecten waarmee rekening dient te worden gehouden:

Het leasebedrag

Aan de ene zijde bevindt zich het leasebedrag waarvoor je een auto kunt kiezen, dat voornamelijk van belang is voor de werkgever. Het autolease bedrag wordt vastgesteld door de leasemaatschappij en is afhankelijk van diverse factoren, zoals de cataloguswaarde van de auto, de extra opties die je kiest en de waarde van de gebruikte leaseauto bij inlevering.

De werkgever stelt vaak een maximum aan voor dit bedrag, bijvoorbeeld €1.000,- per maand, en het is vaak mogelijk om dit leas bedrag te verhogen tot een bepaald niveau. Je kunt bijvoorbeeld 10% extra bijdragen bovenop het leasebedrag, waardoor het totaalbedrag €1.100 bedraagt. Het bedrag dat je boven het leasebedrag uitgaat, komt voor eigen rekening en wordt een eigen bijdrage genoemd.

De bijtelling

De andere zijde van het financiële auto lease spectrum betreft de werknemersbelangen en wordt bepaald door de bijtelling voor het gebruik van een leaseauto. Er zijn twee opties beschikbaar voor het besturen van een leaseauto:

 1. Uitsluitend zakelijk gebruik
 2. Zakelijk en privégebruik

Indien je de leaseauto enkel zakelijk gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Echter, je bent beperkt tot maximaal 500 km privégebruik per jaar en dient alle kilometers te registreren en te kunnen aantonen dat deze zakelijk zijn (behalve die 500 km die je privé mag rijden).

BEDRIJF
INFO
WAARDERING
NAAR SITE
 • Ook elektrische auto's
 • Geen borgsom nodig
 • Inruil mogelijk
 • Incl. Banden, All Risk Verz. Belasting, Pechhulp
  • Ook elektrische auto's
  • Incl. Pechhulp & Onderhoud
  • Nieuw en Gebruikt
  • Kosteloos beëindigen
  • Incl. Schade- & ongevallen verzekering
  • Inruil oude auto
  • Elektrische auto's
  • Boetevrij opzegbaar
  • Zakelijk en privé
  • Voordelige Ex-leaseauto’s
  • Persoonlijke toesing i.p.v. BKR Toetsing
  • Voordelig rijden met een promoauto
  • Maandelijks opzegbaar abonnement
  • Zakelijk en privé
  • 300 elektrische auto's
  • Private lease
  • Nieuwe en gebruikte auto's
  • Incl. Belasting & verzekering
  • Verplichte BKR toetsing
  • Ook elektrische auto's
  • Private lease & Financiering vanaf € 85 /mnd
  • Incl. Belasting & verzekering
  • Incl. Onderhoud, Pechhulp en reparaties
  • Ook Ferrari, Lamborghini enz.
  • Nieuwe modellen
  • Occasion's
  • Elektrische auto's
  • Zakelijk en privé
        Staat de lease er niet bij?      Andere soorten autolease bekijken?       Klik "Auto leasen Info" onderaan deze pagina

  Indien je ervoor kiest om bijvoorbeeld een occassion leaseauto ook privé te gebruiken, mag je aanzienlijk meer privékilometers rijden. Er wordt vaak een limiet gesteld aan het aantal privékilometers per jaar (bijvoorbeeld 15.000 km). Het privégebruik van de leaseauto resulteert in een autobranche bijtelling.

  De bijtelling voor leaseauto’s is enigszins gecompliceerd. Bij het kiezen van een leaseauto had ik, zoals eerder vermeld, de keuze uit drie categorieën: 14%, 20% en 25%. Het bijtellingspercentage bepaalt het nettobedrag dat de leaseauto per maand kost.

  Wat zijn nu écht de kosten? – Autobranche

  In de meeste gevallen kiezen mensen die een leaseauto gaan rijden ervoor om deze ook privé te gebruiken. Als je de auto privé gaat leasen, moet je bijtelling betalen. Maar wat zijn precies de kosten van bijtelling? De maandelijkse kosten van de leaseauto worden als volgt berekend:

  Cataloguswaarde van de auto * bijtellingspercentage / belastingschaal waarin je valt.

  Om dit concreet te maken, nemen we een voorbeeldauto van €20.000 met een bijtelling van 21% en een belastingschaal van 42%:

  €20.000 * 21% / 42% = €1.764 per jaar. Dit komt neer op €147 per maand, inclusief brandstof, verzekering, belasting en onderhoud.

  Voor dit bedrag rijd je dus in een nieuwe leaseauto. Na enkele jaren, meestal 4 of 5 jaar afhankelijk van het leasecontract, is de auto afgeschreven en kun je weer een nieuwe kiezen.

  Kortom, een leaseauto van €20.000 (cataloguswaarde) kost je €147 per maand, inclusief alles. Als je de kosten van een eigen auto vergelijkt, is dit vaak hoger dan het totaalbedrag voor een leaseauto per maand, zonder het tanken mee te rekenen!

  Soorten autolease bij Finabud

  Alle soorten autolease zijn bij ons vertegenwoordigd zoals:

   

  Zijn er dan alleen maar voordelen?

  Indien je van plan bent om een leaseauto te vergelijken met een privéauto, dan zijn er, zoals eerder aangegeven, tal van voordelen. Maar voordat je te enthousiast wordt, is het belangrijk om te beseffen dat je elke maand een vast bedrag kwijt bent.

  In sommige gevallen kan het in de autobranche zo zijn dat het leasen van een auto duurder uitvalt dan het bezitten van een privéauto, vooral als je privé nauwelijks gebruik maakt van je auto. Ook kan het zijn dat je af en toe je auto moet uitlenen aan een collega, wat in sommige bedrijven een regelmatig voorkomend scenario is. In mijn huidige baan is dit niet het geval, omdat de meeste collega’s ook een leaseauto hebben. Echter, toen ik bij een ander bedrijf werkte, gebeurde dit vaker.

  Een ander nadeel kan zijn dat je bij voortijdig vertrek bij het bedrijf waar je werkt, je leaseauto moet afkopen. In de meeste gevallen staat dit duidelijk vermeld in een Car Policy. Gelukkig zijn deze regels meestal vrij flexibel. Bijvoorbeeld, wanneer een nieuwe collega begint, kan deze persoon de auto overnemen. Toch is het belangrijk om te realiseren dat voortijdig vertrek bij het bedrijf kosten met zich mee kan brengen.

  BKR verwijderen

  FinaBud.NL

  Heb je hulp nodig om in de toekomst geen gedoe meer met een BKR te hebben? Kijk dan even op mijn andere pagina waar ik o.a. uitleg hoe je je BKR registratie kunt verwijderen. Ook leg ik uit hoe je maandelijks meer geld kunt overhouden.

  John B.

  Conclusie

  Als je het mij vraagt, wegen de enorme voordelen van een leaseauto zeker op tegen de kleine nadelen die eraan verbonden zijn. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over exorbitante brandstofprijzen en je staat nooit meer voor onverwacht hoge kosten als je auto voor onderhoud naar de garage moet. En als kers op de autobranche taart, mag je elke 4 (of 5) jaar ook nog eens een glimmende nieuwe leaseauto uitkiezen!

  Dus, ben jij binnenkort de trotse eigenaar van een leaseauto? Hopelijk heeft deze blog je wat meer inzicht gegeven!

  Auto leasen

  FinaBud.NL

  Andere aspecten van leasen zijn te lezen via onze autolease landing pagina. Dus pak een bakkie met een gebakkie of een glas en ga op je gemak onze andere informatie bekijken.