Verschil Tussen Financial Lease en Operational Lease - Autobranche

Leasingopties in de autobranche: Financial Lease en Operational Lease

Je hebt de moedige stap gezet om je eigen onderneming te starten en bent vastbesloten om door te pakken door middel van het leasen van een bedrijfsbus. De keuze tussen operational en financial lease in de autobranche ligt voor je, wat je de mogelijkheid biedt om in een solide auto te rijden zonder een grote som geld op tafel te hoeven leggen. Het is het overwegen waard om te denken aan de optie van occasion lease. Echter, voordat je daadwerkelijk tot het leasen van een bedrijfsbus overgaat, is het verstandig om de ‘spelregels’ goed te kennen, vooral het verschil tussen financial lease en operational lease is belangrijk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Het verschil tussen financial lease en operational lease

Voor jou is het kiezen tussen financial lease en operational lease, maar welke autolease vorm het meest geschikt is voor jouw situatie, blijft nog onduidelijk. Hier vind je een uitgebreide uiteenzetting over de verschillen tussen operational en financial lease. We zullen deze twee autobranche leasevormen eerst afzonderlijk bespreken en vervolgens de essentiële verschillen tussen financial en operational lease in kernpunten samenvatten.

Het leasen van een auto zonder een BKR toetsing is alleen mogelijk met bijvoorbeeld een shortlease van bijvoorbeeld Athlon. Er zijn vervolgens 2 keuzes om zonder een BKR een auto te leasen:

1) Kies een occasion

2) Voor een nieuwe auto kies je de kortste looptijd

Toch hoeft het hebben van een BKR registratie niet altijd een afwijzing voor een autolening of een autolease te betekenen. Dat ligt voornamelijk aan welke BKR code er achter uw naam staat, want er bestaan verschillende codes van licht tot zwaar.

U zou ook contact kunnen opnemen met een instelling die u helpt om uw BKR registratie te verwijderen. Klik HIER voor meer informatie over deze BKR service.

Stel zelf je leaseauto samen

Kies een Lease

Het kiezen van een lease auto kan voortaan nog gemakkelijker via onze nieuwe vergelijker. Klik op de knop om aan de slag te gaan. Mocht u via de vergelijker niet slagen, raadpleeg dan afzonderlijk de aanbieders van leaseauto's in onderstaande tabel.

Financial lease in een notendop – Autobranche

Wanneer ondernemers een keuze moeten maken tussen financial lease en operational lease, geven velen de voorkeur aan financial lease. Dit betekent dat de ondernemer een lening afsluit bij een leasemaatschappij om de bedrijfsbus te financieren. Door middel van aflossingen en rente wordt deze lening maandelijks terugbetaald.

Ook al wordt de bedrijfsbus bij financial lease niet direct aangekocht, de ondernemer is wel de economische eigenaar van de wagen en kan deze dus op de balans bijschrijven. Dit houdt in dat de bedrijfsbus kan worden gebruikt, maar dat de ondernemer ook economisch verantwoordelijk is voor de wagen.

Wat is het voordeel van financial lease?

Extra zaken, zoals onderhoud, belastingen en verzekeringen, moeten door jou als gebruiker van financial autolease worden geregeld en betaald uit eigen middelen. Hoewel dit aan de ene kant ongemakkelijk kan zijn, kan het aan de andere kant juist voordelig zijn omdat je op deze manier veel van de kosten zelf kunt beheren, met name de onderhoudskosten. Een groot voordeel is dat je niet verplicht bent om naar een specifieke autobranche garage te gaan en dat je er zelfs voor kunt kiezen om je voertuig niet door een dure monteur te laten repareren, maar om dit zelf te doen indien nodig. Dit is bij operationele lease echter niet mogelijk.

Financiële voordelen bij financial lease

Bij financial lease zijn er aanzienlijke fiscale voordelen beschikbaar die bij operational lease niet worden geboden, waaronder de investeringsaftrek, fiscale afschrijving van bedrijfswagens, renteaftrek en BTW-teruggave. Het is duidelijk dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen deze twee auto lease vormen, die we hieronder nader zullen toelichten.

1. De investeringsaftrek

Om jouw bedrijf te laten floreren, dien je te investeren. Een optie is om een nieuwe bedrijfsauto te leasen, welke jouw onderneming naar verwachting voor langere tijd zal ondersteunen. De overheid biedt een fiscale bonus aan voor deze investering in de vorm van investeringsaftrek. Dit betekent dat je de investering in de lease van de bedrijfsauto van je winst mag aftrekken, waardoor je minder winstbelasting betaalt vanwege de verlaagde winst. Een overwinning, nietwaar? Indien deze investering echter nog te groot is voor jou, geen probleem. Er zijn namelijk talloze autobranche mogelijkheden voor het leasen van occasions.

BEDRIJF
INFO
WAARDERING
NAAR SITE
 • Ook elektrische auto's
 • Geen borgsom nodig
 • Inruil mogelijk
 • Incl. Banden, All Risk Verz. Belasting, Pechhulp
  • Ook elektrische auto's
  • Incl. Pechhulp & Onderhoud
  • Nieuw en Gebruikt
  • Kosteloos beëindigen
  • Incl. Schade- & ongevallen verzekering
  • Inruil oude auto
  • Elektrische auto's
  • Boetevrij opzegbaar
  • Zakelijk en privé
  • Voordelige Ex-leaseauto’s
  • Persoonlijke toesing i.p.v. BKR Toetsing
  • Voordelig rijden met een promoauto
  • Maandelijks opzegbaar abonnement
  • Zakelijk en privé
  • 300 elektrische auto's
  • Private lease
  • Nieuwe en gebruikte auto's
  • Incl. Belasting & verzekering
  • Verplichte BKR toetsing
  • Ook elektrische auto's
  • Private lease & Financiering vanaf € 85 /mnd
  • Incl. Belasting & verzekering
  • Incl. Onderhoud, Pechhulp en reparaties
  • Ook Ferrari, Lamborghini enz.
  • Nieuwe modellen
  • Occasion's
  • Elektrische auto's
  • Zakelijk en privé
        Staat de lease er niet bij?      Andere soorten autolease bekijken?       Klik "Auto leasen Info" onderaan deze pagina

  2. Fiscaal afschrijven

  Een investering is vaak een zaak van de lange adem. Wanneer je bijvoorbeeld een bedrijfswagen leaset, is dat met de intentie om er meerdere jaren gebruik van te maken. Helaas vermindert de waarde van je investering na verloop van tijd, totdat je uiteindelijk gedwongen bent om de auto te vervangen. Dat is een onvermijdelijk gegeven.

  Om dit financiële verlies beter te kunnen dragen, biedt de fiscus ondernemers de mogelijkheid om hun investering fiscaal af te schrijven. Gedurende vijf jaar mogen zij elk jaar twintig procent van de afschrijfwaarde van hun winst aftrekken. Dus als je bijvoorbeeld €15.000,- investeert en na vijf jaar nog €5.000,- over hebt, dan kun je gedurende vijf jaar €2.000,- van je winst aftrekken. Dit geldt niet alleen voor gekochte bedrijfswagens, maar ook voor geleasede voertuigen. Het idee hierachter is om dit bedrag apart te zetten voor vervanging van de investering in de toekomst. Bovendien betaal je zo nog minder winstbelasting.

  3. De renteaftrek

  Wanneer je een lening afsluit, betaal je daar rente over. Bij financial lease daarentegen leen je als het ware geld om je bedrijfsbus te kunnen financieren en betaal je dit bedrag in termijnen terug. Op het nog niet terugbetaalde bedrag betaal je rente. Aangezien je de bedrijfsbus als zakelijke investering hebt gedaan, is het mogelijk om de rente die je betaalt af te trekken van je winst. Hierdoor krijg je jaarlijks een deel van de betaalde rente terug.

  Het is wel belangrijk om op te merken dat extra aflossen invloed kan hebben op de hoeveelheid rente die je kunt terugvragen. Hoewel het meestal niet voordeliger is om daarom niet extra af te lossen, is het toch aan te raden om dit in de gaten te houden om financiële tegenvallers in de toekomst te voorkomen.

  4. BTW-teruggave

  Als je een bedrijfsbus least via financial lease, kan dit ook fiscale autobranche voordelen opleveren in de vorm van BTW-teruggave. Net als bij andere bedrijfskosten hoef je als ondernemer geen BTW te betalen over de kosten voor je bedrijfsbus.

  Het is echter belangrijk om de bonnen en facturen van bijvoorbeeld brandstof- en onderhoudskosten goed te bewaren, omdat je deze nodig hebt om de BTW terug te kunnen vorderen. Het BTW-voordeel blijft ook gelden als je een tweedehands bedrijfsbus least via financial lease.

  Houd er wel rekening mee dat je bij het leasen van een bedrijfsbus via financial lease vooraf de BTW over het totale leasebedrag moet betalen, maar deze later kunt terugvorderen.

  Het einde van je autobranche leasecontract bij financial lease

  Wanneer je een financial leasecontract afsluit, is dit over het algemeen voor een duur van 60 maanden, wat gelijk staat aan 5 jaar. Na afloop van deze periode word jij de eigenaar van de auto, nadat je de laatste maandtermijn en een slottermijn hebt betaald.

  De hoogte van de slottermijn wordt bepaald in overleg met de leasemaatschappij en hangt af van de geschatte restwaarde van de auto. De slottermijn zal naar verwachting rond dit bedrag liggen en zal niet hoger zijn.

  Soorten autolease bij Finabud

  Alle soorten autolease zijn bij ons vertegenwoordigd zoals:

   

  Om jouw financial leaseauto jouw nieuwe vierwieler te maken, dien je dus zowel de slottermijn als de laatste maandtermijn te betalen. Gedurende de gehele leaseperiode betaal je rente over dit bedrag, aangezien het nog openstaat.

  Opnieuw financial lease

  Zou je liever een fris financial leasecontract afsluiten aan het eind van je overeenkomst in plaats van de resterende betalingen op je huidige bedrijfswagen te doen? Dat is absoluut mogelijk! Het slottermijn kan fungeren als ruilmiddel.

  Dit zal betekenen dat je je huidige bedrijfswagen kunt inruilen en dat de inruilwaarde in mindering wordt gebracht op het slottermijn. Het resterende bedrag kan dienen als aanbetaling voor je nieuwe leaseauto, waardoor de aanbetaling voor je financial leasecontract laag blijft, of zelfs volledig kan worden kwijtgescholden.

  Operational lease uitgelegd

  Bij operationele lease verloopt het proces net iets anders dan bij financiële lease. Het gaat hierbij niet om het verkrijgen van financiering, maar om het verkrijgen van het recht om een bedrijfsauto te gebruiken die eigendom is van iemand anders. Het is dus eigenlijk alsof je de bus huurt. Dit is het belangrijkste onderscheid tussen financiële lease en operationele lease.

  Wat houdt operational lease in?

  Hier komt de term ‘economisch eigenaar’ weer om de hoek kijken. Het onderscheid tussen financial lease en operational lease zit hem in het feit dat je bij operational lease niet de economisch eigenaar bent, dat is namelijk de autobranche leasemaatschappij. Hierdoor blijven de bijkomende verantwoordelijkheden voor het regelen en betalen van verzekeringen, belasting en onderhoud, in tegenstelling tot bij financial lease, voor rekening van de leasemaatschappij.
  Je hebt dus niet de vrijheid om zelf te beslissen waar je de auto laat onderhouden. Dit is een belangrijk verschil tussen operational en financial lease.

  Bij operational lease heb je slechts het recht om de bedrijfsbus leasen voor een bepaalde periode te gebruiken, mits je hier maandelijks een passend bedrag voor betaalt. Dit bedrag is opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals kosten voor belasting, verzekering, de wagen zelf, onderhoudskosten en BTW.

  Wat is het voordeel van operational lease?

  Hoewel het wellicht onvoordelig lijkt om al je verantwoordelijkheden uit handen te geven, kan het verschil tussen financial en operational lease juist interessant voor je zijn. Bijvoorbeeld als je het zoeken naar de juiste autoverzekering als tijdrovend ervaart, of als je liever niet wilt piekeren over reparatiekosten.

  Wanneer je namelijk met pech langs de weg staat, hoef jij niet op te draaien voor de kosten. Bovendien heb je nog steeds de mogelijkheid om te kiezen voor een private occasion lease binnen een operational lease vorm.

  Het is echter belangrijk om op te merken dat er een uitzondering geldt op deze regel. Als je gebruik maakt van netto operational lease in plaats van full operational lease, dan komen de kosten en verantwoordelijkheden voor autobranche lease verzekeringen, onderhoud en reparaties wel voor jouw rekening. In dit geval ben je dus iets flexibeler, omdat je zelf kunt bepalen hoeveel je wilt betalen voor reparaties.

  Goed voor je Financiën

  FinaBud.NL

  Heb je persoonlijke hulp nodig om financieel goed uit uit de bus te komen? Neem dan even contact met mij op. Misschien wil je zelf een website beginnen en geld verdienen met het promoten van producten van grote bedrijven.

  John B.

  Operational lease vanuit financieel oogpunt

  Het enorme pluspunt van operationele lease is dat je in feite verlost bent van alle rompslomp die komt kijken bij het leasen van een bedrijfsbus. Dit wordt volledig afgehandeld door de autobranche leasemaatschappij. Houd er echter rekening mee dat bij operationele auto lease geen gebruik kan worden gemaakt van fiscale voordelen, in tegenstelling tot bij financiële lease. Dit komt doordat:

  1. Investeringsaftrek

  In het geval van operational lease is het niet mogelijk om jouw bedrijfsbus als investering te beschouwen en bijgevolg is het ook niet toegestaan om de kosten die je maakt af te trekken als investeringsaftrek van de winst, zodat er minder winstbelasting betaald hoeft te worden. Dit in tegenstelling tot financial lease, waarbij dit wel mogelijk is.

  2. Fiscaal afschrijven

  Het is niet mogelijk om fiscaal af te schrijven op je bedrijfsbus bij operational lease, omdat deze niet als jouw eigendom wordt beschouwd. Hierdoor hoef je ook geen geld te reserveren voor eventuele vervanging in de toekomst.

  3. Renteaftrek

  In feite heeft de renteaftrek geen plaats in deze reeks. Bij operationele auto lease leen je namelijk geen geld om de bedrijfsbus te financieren, in tegenstelling tot financiële lease. Aangezien er geen lening wordt verstrekt, hoef je geen rente te betalen en heb je dus geen recht op renteaftrek.

  4. BTW-teruggave

  Indien je ervoor kiest om operational lease te verkiezen boven financial lease, dan verspeel je aanzienlijk wat economisch voordeel. Toch zijn er enkele voordelen die wel degelijk tot je beschikking staan, zoals het feit dat je de BTW die maandelijks moet worden afgestaan, per kwartaal mag terugvragen tijdens de belastingaangifte.

  Voor de BTW die betrekking heeft op je bedrijfswagen, geldt dezelfde regeling als voor de BTW die van toepassing is op producten die je zakelijk gebruikt in andere gevallen.

  Bedenk echter wel dat het noodzakelijk is om de bonnen en facturen zorgvuldig te bewaren indien je de BTW wilt terugvorderen. Zonder bewijs van betaling wordt er geen teruggave verleend.

  Het einde van je leasecontract bij operational lease

  Meestal heeft een operational leasecontract een kortere looptijd dan een financial leasecontract. Het gaat meestal niet om een periode van 5 jaar, maar eerder om één of slechts enkele jaren. Wanneer deze termijn afloopt, zijn er diverse opties om te overwegen voor verdere voortzetting van het autobranche contract.

  Bedrijfsbus inleveren

  Eerst en vooral heb je de optie om jouw bedrijfsvoertuig terug te geven. Vervolgens kan je een nieuw leasecontract afsluiten voor een andere wagen of beslissen om bijvoorbeeld een bedrijfsbus aan te schaffen.

  Bedrijfswagen overnemen

  Een andere optie die beschikbaar is, is het overnemen van de bus. In veel gevallen kun je nog een aantal jaren met dezelfde bus blijven rijden. Het is echter van cruciaal belang om dit tijdig aan de leasemaatschappij te melden als je voor deze optie kiest. Als je dit niet doet, zul je de bus moeten teruggeven.

  Belangrijk om te onthouden: bij operationele lease ben je na het aflopen van het leasecontract niet altijd vrij van de bus en de bijkomende kosten. Het kan zijn dat je achteraf nog naheffingen moet betalen, wat voor onaangename verrassingen kan zorgen. Wees hier dus alert op.

  BKR verwijderen

  FinaBud.NL

  Heb je hulp nodig om in de toekomst geen gedoe meer met een BKR te hebben? Kijk dan even op mijn andere pagina waar ik o.a. uitleg hoe je je BKR registratie kunt verwijderen. Ook leg ik uit hoe je maandelijks meer geld kunt overhouden.

  John B.

  Toch liever financial lease?

  Als je halverwege het leasecontract realiseert dat operational lease misschien niet de juiste keuze was, kun je overwegen om het contract open te breken en over te stappen naar financial autolease of occasion lease. Echter, wees op je hoede, aangezien dit gepaard kan gaan met extra kosten. Denk er dus goed over na voordat je je handtekening onder het contract zet.

  Het verschil tussen financial lease en operational lease: een overzicht

  Om de onderscheidende autobranche kenmerken van financial lease en operational lease uiteen te zetten, dient men aanzienlijke verhandelingen te hanteren. Om de helderheid te waarborgen, hebben wij hieronder alle discrepanties nogmaals in kaart gebracht:

  Financial Lease

  • Jij bent economisch eigenaar van de bedrijfsbus.
  • De bedrijfsbus komt op jouw balans te staan.
  • De bedrijfsbus wordt voorgefinancierd door de leasemaatschappij.
  • Onderhoud, belasting en verzekeringen regel en betaal je zelf.
  • Kosten voor brandstof betaal je zelf.
  • Het maandbedrag bestaat uit aflossing en rente. Tussentijds extra aflossen is mogelijk.
  • De BTW betaal je vooraf over de totale waarde van de bedrijfsbus.
  • Je hebt het recht om de BTW per kwartaal terug te vragen.
  • Je hebt het recht op investeringsaftrek.
  • Je hebt het recht om je bedrijfsbus fiscaal af te schrijven over een periode van 5 jaar.
  • De maximale leaseperiode is 60 maanden (5 jaar).
  • Het is mogelijk om het contract tussentijds open te breken, zonder veel kosten te maken.
  • Je kunt de slottermijn zelf bepalen.
  • Aan het einde van de leaseperiode betaal je een slottermijn en is de bedrijfsbus van jou.

  Operational Lease

  • De leasemaatschappij is zowel economisch als juridisch eigenaar van de bedrijfsbus. Jij hebt alleen het gebruiksrecht.
  • De bedrijfsbus komt niet op jouw balans te staan.
  • Je ‘huurt’ de bedrijfsbus van de leasemaatschappij.
  • De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor onderhoud, belasting en verzekeringen
  • Kosten voor brandstof betaal je zelf.
  • Het maandbedrag is inclusief kosten voor onderhoud, verzekeringen en belasting.
  • De BTW betaal je maandelijks.
  • Je hebt het recht om de BTW per kwartaal terug te vragen.
  • Je hebt geen recht op investeringsaftrek.
  • Je mag je bedrijfsbus niet fiscaal afschijven.
  • De leaseperiode is vaak kort (één tot een paar jaar).
  • Het contract tussentijds openbreken brengt hoge kosten met zich mee.
  • Na de leaseperiode kun je eventueel naheffingen krijgen.
  • Aan het einde van de leaseperiode zijn er verschillende mogelijkheden. Of je levert de wagen in of je neemt de wagen over. Naheffingen kunnen hier voor extra kosten zorgen.

  Het is niet mogelijk om het onderscheid tussen financial lease en operational lease in één zin samen te vatten, omdat er diverse aspecten zijn die bij deze autobranche leasevormen subtiel verschillen. Indien u voornemens bent om een bedrijfswagen te leasen, is het cruciaal om zorgvuldig te bepalen welke vorm voor u het meest geschikt is, om nadien niet te worden geconfronteerd met onnodige en onplezierige verrassingen. Heeft u vragen of wenst u te achterhalen welke bedrijfsauto aan uw eisen voldoet?

  Auto leasen

  FinaBud.NL

  Andere aspecten van leasen zijn te lezen via onze autolease landing pagina. Dus pak een bakkie met een gebakkie of een glas en ga op je gemak onze andere informatie bekijken.