Energiebedrijven vergelijken

Hoewel het vergelijken van energiemaatschappijen soms de moeite waard kan zijn, is het belangrijk om niet enkel naar het tarief per kWh of m3 en de vaste kosten te kijken. Elke energiemaatschappij hanteert namelijk verschillende tarieven voor vaste kosten, stroom en gas. Sommige bedrijven rekenen hogere vaste kosten aan en lagere tarieven voor stroom en gas, terwijl anderen het tegenovergestelde doen.
Een groot verschil tussen energiemaatschappijen is het bedrag dat ze aan vaste kosten rekenen. Zo kunnen de vaste kosten bij de goedkoopste aanbieder zo’n 60 euro per jaar bedragen, terwijl dit bij de duurste aanbieder kan oplopen tot zo’n 200 euro per jaar. In het geval van een laag energieverbruik kan het slim zijn om te kiezen voor lagere vaste kosten.
Een handige tip is om jouw specifieke situatie in te vullen op 2 of 3 vergelijkingssites en te kijken welke aanbieder het beste bij jou past. Op al deze sites is het mogelijk om aan te geven dat je voor groene stroom kiest. Als je echt voor de groenste keuze wilt gaan, dan is het verstandig om te kiezen voor groene stroom uit Nederland.
Gemiddelde prijs januari 2022
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de gemiddelde marktprijs berekend voor gas en stroom bij nieuwe contracten in januari 2022, inclusief btw en energiebelastingen.
Voor 1 kilowattuur (kWh) stroom was dit 40 eurocent en voor 1 kubieke meter (m3) gas was dit 1,74 euro.
Het CBS heeft benadrukt dat deze gemiddelde prijs alleen geldt voor nieuw afgesloten contracten in die maand en geen rekening houdt met eerdere tarieven. Het is dus niet het gemiddelde van alle huishoudens in Nederland samen.
Meer informatie over de gemiddelde energietarieven voor consumenten is te vinden in het overzicht van het CBS. In februari 2023 zal het CBS de gemiddelde marktprijs publiceren voor gas en stroom bij nieuwe contracten afgesloten in januari 2023.
Berekenen van besparingen over langere termijn
Milieu Centraal houdt bij het berekenen van besparingen op lange termijn (zoals door isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, energiezuinige apparaten of elektrische auto’s) rekening met de energieprijzen voorspeld door het PBL en de Europese Commissie voor 2030.
Deze prijzen bedragen 25 cent per kWh voor elektriciteit en 1,20 euro per m3 voor gas. Dit komt doordat de besparingen niet eenmalig zijn, maar jaar na jaar terugkeren. In jaren waarin de energieprijzen (aanzienlijk) hoger zijn, zal je natuurlijk meer besparen.
Energie bij Finabud
Alle soorten energie zijn bij ons vertegenwoordigd zoals:
- Groene energie
- Zonne-energie
- Energie terugleveren
- Overstappen zonder boete

Vragen over de energierekening
Waaruit bestaat een energierekening?
- een deel vaste kosten voor het energiebedrijf
- een deel variabele kosten voor leveren van stroom, gas en/of warmte
- een deel vaste netbeheerkosten
- en een deel vermindering van energiebelasting
Het vastrecht of de vaste leveringskosten, die het energiebedrijf in rekening brengt voor het contract en de administratie, zijn vastgestelde kosten. Deze vaste kosten zijn per energiebedrijf verschillend.
De kosten voor stroom, gas en warmte zijn daarentegen variabel en worden berekend op basis van jouw verbruik en het tarief dat het energiebedrijf hanteert. Om te besparen op deze kosten kun je bijvoorbeeld isoleren, slim verwarmen en zuinige apparaten gebruiken.
Goed voor je Financiën
FinaBud.NL
Heb je persoonlijke hulp nodig om financieel goed uit uit de bus te komen? Neem dan even contact met mij op. Misschien wil je zelf een website beginnen en geld verdienen met het promoten van producten van grote bedrijven.
De netwerkkosten of capaciteitstarieven, die betaald moeten worden voor de aansluiting, de meter en het transport van energie, worden bepaald door de netbeheerder. Dit is afhankelijk van de regio waarin je woont en is niet zelf te kiezen.
Tot slot is er nog de vermindering energiebelasting, een vast bedrag dat de overheid aan ieder huishouden terugbetaalt.
Energie informatie
FinaBud.NL
Andere aspecten van energie zijn te lezen via onze energie landing pagina. Dus pak een bakkie met een gebakkie of een glas en ga op je gemak onze andere informatie bekijken.