Direct aanvragen geen boete bij overstappen

Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie

De overheid heft belasting op het gebruik van gas en elektriciteit om het energieverbruik te verminderen. Het idee hierachter is dat consumenten minder energie verbruiken wanneer de kosten hoger zijn. Het is de overheid die de hoogte van deze belasting bepaalt en het energiebedrijf heeft hier geen zeggenschap over. Door de belasting op energie te verhogen, probeert de overheid een vermindering van het energieverbruik te stimuleren.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Er bestaan 2 soorten belasting op energie:

1> De energiebelasting

2> De ODE, oftewel de opslag duurzame energie, is een fonds dat bedoeld is om duurzame energieproductie te bevorderen. Het geld dat wordt opgehaald via de ODE wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen en het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het is een belangrijk instrument in de overgang naar een duurzame energievoorziening en draagt bij aan de vermindering van onze CO2-uitstoot.

Over de energiebelasting plus ODE betaal je 21% btw.

Tijdelijk lagere btw

Vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022 is de btw op energie, waaronder aardgas, elektriciteit en stadsverwarming, tijdelijk verlaagd door de overheid van 21% naar 9%. Deze tijdelijke verlaging heeft geleid tot een daling van de energierekening van een huishouden met een gemiddeld verbruik met ongeveer 140 euro in dit halfjaar. Helaas zal de btw in 2023 weer terugkeren naar 21%, wat kan betekenen dat de energierekening van huishoudens weer zal stijgen.

Vergelijk Energieaanbieders

Vaste kosten energiebedrijf

Je energieleverancier brengt vaste kosten in rekening voor het leveren van gas en stroom, ook wel bekend als vastrecht of vaste leveringskosten. Hiermee dekt het bedrijf onder andere hun bedrijfskosten en administratie. De vaste kosten worden bepaald door het energiebedrijf zelf en kunnen sterk variëren.

Gemiddeld betaal je zo’n 72 euro voor gas en 73 euro voor stroom, in totaal dus 145 euro. Maar het verschil tussen de goedkoopste en duurste leverancier is groot: de goedkoopste aanbieder rekent ongeveer 60 euro voor beide, terwijl de duurste aanbieder zo’n 200 euro vraagt.

BEDRIJFINFOWAARDERING
  • 1 jaar vast tarief
  • Groene stroom
  • Automatisch overstappen
  • Gratis energie app
  • 14 dagen bedenktijd
  • 1 jaar vast tarief
  • Groene stroom
  • Automatisch overstappen
  • 14 dagen bedenktijd
  • 1 jaar vast tarief
  • Groene stroom
  • Automatisch overstappen
  • 14 dagen bedenktijd
Dit Is slechts een kleine greep van energieaanbieders. Meer leveranciers onder de knop VERGELIJK ENERGIEAANBIEDERS.

Netbeheerkosten

De energierekening bestaat niet alleen uit de kosten voor gas en elektriciteit, maar ook uit netbeheerkosten. Dit zijn kosten voor het transport van energie, je aansluiting en de meter. In 2023 betaal je gemiddeld 559 euro aan netbeheerkosten, waarvan 342 euro voor elektriciteit en 217 euro voor gas (inclusief 21% btw).

In vergelijking met 2022, toen je gemiddeld 457 euro aan netbeheerkosten betaalde (266 euro voor elektriciteit en 191 euro voor gas, uitgaande van 21% btw), zijn de kosten dus gestegen. De netbeheerder in jouw regio stelt deze kosten vast en hier heb je geen invloed op.

De netbeheerkosten bestaan uit diverse onderdelen, zoals het capaciteitstarief, vastrecht net, periodieke aansluitvergoeding en meterhuur. Deze kosten verschillen per netbeheerder en worden ook wel netwerkkosten of capaciteitstarief genoemd. Het is niet mogelijk om zelf een netbeheerder te kiezen, dit wordt bepaald door de regio waar je woont.

Energie bij Finabud

Alle soorten energie zijn bij ons vertegenwoordigd zoals:

Je gasverbruik heeft invloed op de hoogte van de netbeheerkosten. Bij een verbruik van minder dan 500 m3 per jaar betaal je een lager bedrag aan netbeheerkosten voor gas, terwijl je bij een verbruik van 4.000 m3 of meer juist meer betaalt. De netbeheerder houdt rekening met langdurige veranderingen in je gasverbruik en past het bedrag niet meteen aan bij eenmalige schommelingen, zoals bijvoorbeeld door een warme of koude winter.

Vermindering energiebelasting

Ieder huishouden met een elektriciteitsaansluiting ontvangt van de belastingdienst een vast bedrag als vermindering op de energiebelasting, ongeacht hoeveel energie er wordt verbruikt. Deze vermindering wordt meestal verrekend met de variabele leveringskosten voor stroom op de energierekening.
Bij een laag energieverbruik krijgt men meer energiebelasting terug dan dat men betaalt. In 2022 bedraagt deze teruggaaf inclusief btw 824,77 euro, waarbij het tijdelijk verlaagde btw-tarief nog niet is meegerekend.

De overheid heeft de teruggave van de energiebelasting tijdelijk verhoogd in 2022 vanwege de hoge energieprijzen. Het bedrag dat men in 2023 terugkrijgt, is 596,86 euro inclusief btw.

Goed voor je Financiën

FinaBud.NL

Heb je persoonlijke hulp nodig om financieel goed uit uit de bus te komen? Neem dan even contact met mij op. Misschien wil je zelf een website beginnen en geld verdienen met het promoten van producten van grote bedrijven.

John B.

De overheid beschouwt een deel van het energieverbruik als een basisbehoefte waarover geen belasting wordt geheven. Dit betekent dat een vast bedrag aan vermindering van de energiebelasting wordt teruggegeven aan de consumenten.

Energie informatie

FinaBud.NL

Andere aspecten van energie zijn te lezen via onze energie landing pagina. Dus pak een bakkie met een gebakkie of een glas en ga op je gemak onze andere informatie bekijken.