Direct aanvragen geen boete bij overstappen

Energierekening en het Prijsplafond

Het afgelopen jaar hebben we een enorme stijging van de gas- en stroomprijzen gezien. Of dit van invloed is op jouw portemonnee, is afhankelijk van het soort contract dat je hebt afgesloten. Wil je meer inzicht krijgen in de opbouw van je energierekening en wat het prijsplafond van de overheid voor jou betekent? Ontdek dan de informatie die we voor je hebben verzameld op deze pagina. En als je graag wilt besparen op je energierekening, dan vind je hier ook handige tips van Milieu Centraal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

De energieprijzen zijn halverwege 2021 sterk gestegen, mede door de toegenomen vraag naar energie na de pandemie en de spanningen tussen Rusland en andere landen. De situatie escaleerde toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, wat resulteerde in een enorme stijging van de energieprijzen tot wel 3 of 4 keer hoger dan aan het begin van 2021. Gelukkig zijn de prijzen in 2023 weer enigszins aan het dalen.

Prijsplafond energierekening

Vanaf 1 januari 2023 heeft de overheid een tijdelijk prijsplafond voor energie ingesteld, vanwege de toenemende financiële problemen die mensen ervaren door de hoge energieprijzen. Volgens Milieu Centraal zal een gemiddeld huishouden niet meer dan ongeveer 230 euro per maand aan energiekosten betalen.

Het prijsplafond geldt voor gasverbruik tot 1200 m3 en stroomverbruik tot 2900 kWh, waarbij de tarieven respectievelijk 1,45 euro en 0,40 euro per eenheid bedragen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit niet betekent dat de energierekening laag zal zijn. Het blijft daarom van belang om energie te blijven besparen.

Vergelijk Energieaanbieders

Hoe werkt het prijsplafond in de praktijk?

Het is belangrijk om te weten dat de plafondprijzen alleen van toepassing zijn als je onder het verbruiksplafond van 1200 m3 gas en 2900 kWh stroom blijft. Dit verbruiksplafond is opgedeeld in twee periodes om te bepalen hoeveel energie je hebt verbruikt.

De eerste periode loopt vanaf 1 januari tot de datum van je jaarafrekening, en de tweede periode loopt vanaf de jaarafrekening tot en met 31 december 2023. De datum waarop je jaarafrekening valt, verschilt per persoon en is afhankelijk van de startdatum van je energiecontract. Om het plafond per periode te berekenen, hanteert de overheid dagplafonds voor het verbruik per dag.

Deze dagplafonds zijn gebaseerd op het gemiddelde energiegebruik van een gemiddelde woning op die specifieke dag. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat je op winterdagen doorgaans meer energie verbruikt dan op zomerdagen. Je energiebedrijf berekent jouw verbruiksplafond door alle dagplafonds in de betreffende periode bij elkaar op te tellen.

BEDRIJFINFOWAARDERING
  • 1 jaar vast tarief
  • Groene stroom
  • Automatisch overstappen
  • Gratis energie app
  • 14 dagen bedenktijd
  • 1 jaar vast tarief
  • Groene stroom
  • Automatisch overstappen
  • 14 dagen bedenktijd
  • 1 jaar vast tarief
  • Groene stroom
  • Automatisch overstappen
  • 14 dagen bedenktijd
Dit Is slechts een kleine greep van energieaanbieders. Meer leveranciers onder de knop VERGELIJK ENERGIEAANBIEDERS.

Heb je zonnepanelen?

Bij het vaststellen van het verbruiksplafond wordt het in die bepaalde periode teruggeleverde stroom afgetrokken van de stroom die je van het stroomnet hebt afgenomen.

Wanneer je het verbruiksplafond overschrijdt in één van de twee periodes, dan dien je voor het extra verbruik boven het plafond de hoge tarieven van je energiecontract te betalen.
Let op: in het geval dat je het verbruiksplafond overschrijdt tijdens de eerste periode, is het niet mogelijk om dit te compenseren door in de tweede periode minder energie te verbruiken.

De energieprijzen in jouw situatie

1> Indien je voor 1 juli 2021 een doorlopend energiecontract hebt afgesloten met een looptijd van 2 jaar of langer, dan betaal je nog steeds de prijzen van vóór de forse prijsstijgingen in 2022.

In 2023 zal je ongeveer 0,85 euro per kubieke meter gas en 0,22 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en 21% btw) betalen. Dit betekent dat gas 5 cent duurder is dan vorig jaar en stroom ongeveer 7 cent hoger is dan vorig jaar, omdat er in 2022 tijdelijk een lagere energiebelasting en btw-tarief voor stroom was.

Vanaf 1 januari 2023 vervalt de lagere energiebelasting en wordt de btw weer 21%. Indien jouw energiecontract in 2023 afloopt, dan zal je vanaf die datum hogere kosten per m3 gas en kWh stroom hebben, alhoewel deze nog onbekend zijn.

Vanaf de afloop van je contract betaal je deze hogere prijzen alleen voor gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond. Bij een verbruik onder het plafond betaal je in 2023 1,45 euro per m3 gas en 0,40 euro per kWh.

2> Indien je vóór 1 juli 2021 een jaarlijks vast contract had afgesloten dat eindigde in 2022, dan had je het voordeel van de lagere energieprijzen van begin 2021 tot aan het einde van het contract. Deze prijzen bedroegen ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom, inclusief de tijdelijk verlaagde energiebelastingen en btw.

Energie bij Finabud

Alle soorten energie zijn bij ons vertegenwoordigd zoals:

Echter, na het verstrijken van het contract, moest je aanzienlijk meer betalen. Sinds 1 januari 2023 betaal je alleen voor gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond de hogere prijzen. Voor verbruik onder het plafond betaal je in 2023 1,45 euro per kubieke meter gas en 0,40 euro per kWh stroom.

3> Een klein aantal huishoudens sloot tussen 1 juli en 1 oktober 2021 een jaarcontract af met een vast tarief dat ondertussen verlopen is. Hun energiekosten werden berekend aan de hand van energieprijzen die lagen tussen het laagste niveau in begin 2021 en het hoge niveau vanaf oktober 2021.
Voor de contractvervaldatum betaalden ze tussen de 0,80 en 1,10 euro per kubieke meter gas en tussen de 0,15 en 0,20 euro per kWh stroom, inclusief energiebelastingen en btw. Na afloop van het contract in de tweede helft van 2022 gingen de energiekosten fors omhoog.

Vanaf 1 januari 2023 komt er een extra energiebelasting van 7 cent per kWh en 5 cent per m3 gas. Deze hogere tarieven zijn alleen van toepassing op gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond. Daaronder gelden in 2023 tarieven van 1,45 euro per m3 gas en 0,40 euro per kWh stroom.

4> Je hebt een variabel energiecontract, waarbij de tarieven regelmatig wijzigen, bijvoorbeeld op 1 januari en 1 juli, per kwartaal, of soms zelfs maandelijks. In 2021 had ongeveer 44 procent van de huishoudens een dergelijk contract. Naar verwachting zal dit begin 2023 ruim 60 procent zijn.

In de eerste helft van 2022 waren de gemiddelde gasprijzen voor variabele contracten tussen de 1,10 en 1,50 euro per kubieke meter, met uitschieters naar 2 euro. De stroomprijzen lagen tussen de 0,25 en 0,30 euro per kWh, inclusief energiebelastingen en btw.

Goed voor je Financiën

FinaBud.NL

Heb je persoonlijke hulp nodig om financieel goed uit uit de bus te komen? Neem dan even contact met mij op. Misschien wil je zelf een website beginnen en geld verdienen met het promoten van producten van grote bedrijven.

John B.

In de tweede helft van 2022 zijn de prijzen bij variabele contracten nog verder gestegen, met gasprijzen tussen de 2 en 3 euro per kubieke meter en stroomprijzen tussen de 0,40 en 0,90 euro per kWh, inclusief energiebelastingen en btw. Vanaf 1 januari 2023 wordt er per kWh nog 7 cent aan energiebelasting toegevoegd en 5 cent per kubieke meter gas.

Er zijn aanzienlijke verschillen in prijzen tussen energieleveranciers, maar overstappen wordt afgeraden omdat nieuwe klanten bij een ander bedrijf nog hogere prijzen krijgen.

Vanaf 1 januari 2023 betaal je deze hogere prijzen alleen voor gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond. Voor verbruik onder het verbruiksplafond betaal je in 2023 1,45 euro per kubieke meter gas en 0,40 euro per kWh stroom.

5> Wanneer je als starter op de woningmarkt bent of door omstandigheden moet overstappen van energiebedrijf, kom je vaak terecht in een situatie waarin je een nieuw contract moet afsluiten. In dat geval krijg je het ‘modelcontract’, wat betekent dat je de hoogste energieprijzen betaalt, denk hierbij aan 3 tot 4 euro per kubieke meter gas en 1 euro per kWh stroom.

BKR verwijderen

FinaBud.NL

Heb je hulp nodig om in de toekomst geen gedoe meer met een BKR te hebben? Kijk dan even op mijn andere pagina waar ik o.a. uitleg hoe je je BKR registratie kunt verwijderen. Ook leg ik uit hoe je maandelijks meer geld kunt overhouden.

John B.

Slechts een klein deel van de huishoudens (minder dan 5 procent) krijgt hiermee te maken, bijvoorbeeld als hun energiebedrijf failliet gaat. Vanaf 1 januari 2023 geldt er echter een nieuw systeem: je betaalt alleen nog de hogere prijzen voor het verbruik boven het gas- en stroomverbruiksplafond. Voor het verbruik onder dat plafond betaal je in 2023 slechts 1,45 euro per kubieke meter gas en 0,40 euro per kWh stroom.

Energie informatie

FinaBud.NL

Andere aspecten van energie zijn te lezen via onze energie landing pagina. Dus pak een bakkie met een gebakkie of een glas en ga op je gemak onze andere informatie bekijken.