Enkele of Dubbele Meter Energie

Keuzegids voor het selecteren van de juiste energiemeter

Een dubbele meter of een enkele is voor iedereen die stroom afneemt. Alle stroom die je met een enkele energiemeter verbruikt wordt tegen een enkel tarief afgerekend. Je hebt met twee tarieven te maken als je een dubbele meter hebt. Dat wil zeggen eentje voor de daluren en een andere voor de piekuren.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Je hebt tegenwoordig zelf de keuze hoe je tarief zal worden verrekend. Maar hoe kom je erachter wat het voordeligste is? Is het voordeliger om een enkel of een dubbel tarief te nemen? We hebben het allemaal onder de loep genomen.

Vergelijk Energieaanbieders

De verschillen tussen een dubbele meter en een enkele

Een dubbele meter bestaat eigenlijk niet want het is eigenlijk een enkele meter met het verschil dat deze twee tellers heeft, maar toch wordt het vaker een dubbele meter genoemd. De meter met een teller wordt dus een enkele meter genoemd. Het is dus mogelijk met een dubbele meter om stroom van je energieleverancier af te nemen tegen twee tarieven.

Overdag betaal je het hogere tarief. ‘S avonds, ’s nachts, tijdens feestdagen en weekenden betaal je dan een lager tarief. we noemen dit ook wel de daluren. Een slimme meter wordt door steeds meer mensen geïnstalleerd. Een dubbele meter is dus altijd een slimme meter.

Hoog tarief en laag tarief stroom

Er bestaan 5 tarieven bij elk energiecontract aangaande elektriciteit(stroom): piektarief, hoog enkel tarief en laag Daltarief. voor de uitzonderingsgebieden blijven nog twee andere tarieven over namelijk het daltarief en het piektarief. Deze uitzondering gebieden hebben een langere daltijd. In de energievergelijker kies je dubbel of enkel tarief. Er wordt hier door de leverancier niet naar gekeken.

Er wordt enkel naar het type energiemeter op dat betreffende adres gekeken. Ben je in het bezit van een dubbele meter? Dan wordt op basis van een dubbeltarief je verbruik aan het eind verrekend. Heb je daarentegen een enkele meter? Dan wordt tegen een enkeltarief je verrekening berekend.

Verrekening elektriciteit tarieven

Wil je dat je verrekening tegen enkeltarief wordt uitgevoerd terwijl je een dubbele elektriciteit meter hebt? Dan kan dat op verzoek ook. je kunt dat aangeven bij je leverancier na het bevestiging van het contract. Je geeft dan aan dat je tegen een enkel tarief graag verrekend zou willen worden.

Pas op: elektriciteit laag tarief is niet bij alle leveranciers mogelijk zoals wij NLE, Welkom Energie en Budget Energie. Het tarief wordt op basis van je meter die bij je past bij deze leveranciers verrekend.

BEDRIJFINFOWAARDERING
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • Gratis energie app
 • 14 dagen bedenktijd
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • 14 dagen bedenktijd
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • 14 dagen bedenktijd
Dit Is slechts een kleine greep van energieaanbieders. Meer leveranciers onder de knop VERGELIJK ENERGIEAANBIEDERS.

Energie bij Finabud

Alle soorten energie zijn bij ons vertegenwoordigd zoals:

Wanneer is dubbel tarief voordeliger

Het verschilt wat betreft enkel of dubbel tarief per huishouden wat voordeliger is, wanneer er meer stroom wordt gebruikt en het energieverbruik hoger is. Met Noord-brabant als voorbeeld is er een gemiddeld energieverbruik per huishouden (1.500 m3 gas en 3.500 kWh )in het leven geroepen. Op deze manier krijgt u een goed beeld.

In de vergelijker kunt u het goedkoopste energie contract bovenaan vinden wat betreft de jaarprijs. In 2019 werd het goedkoopste contract aangeboden door Budget Energie. Bij deze leverancier kunt u dus niet kiezen tussen een dubbel of enkel tarief.

Hoe de jaarprijs veranderd hebben we uitgerekend wanneer een gezin als voorbeeld 75% van de elektriciteit verbruikt in de daluren. Vergeleken met een enkeltarief zal dit zo’n €20 schelen. verbruikt een gezin 90% van de stroom in een daluur, Dan zullen ze vergeleken met een enkeltarief op jaarbasis zo’n €30 minder hoeven te betalen.

Goed voor je Financiën

FinaBud.NL

Heb je persoonlijke hulp nodig om financieel goed uit uit de bus te komen? Neem dan even contact met mij op. Misschien wil je zelf een website beginnen en geld verdienen met het promoten van producten van grote bedrijven.

John B.

Energie enkele of dubbele meter

Dat je toch met een dubbele meter t.o.v. een enkele meter een aantal tientjes besparen kunt is toch mooi meegenomen. Om het overgrote deel van je energie te verbruiken in de daluren zal in de praktijk niet echt makkelijk zijn. Je hebt namelijk geen invloed op alle stroom verbruikende apparaten.

Denk daarbij aan een vriezer of een koelkast. Wanneer je je indeling van de dag aanpast kun je natuurlijk wel je wasmachine gaan gebruiken in de daluren. De flexibiliteit van je dagindeling gaat er wel op achteruit. Als je zou kiezen voor een enkeltarief kun je zelf duurder uit zijn wanneer je ’s nachts en overdag meer verbruikt.

BKR verwijderen

FinaBud.NL

Heb je hulp nodig om in de toekomst geen gedoe meer met een BKR te hebben? Kijk dan even op mijn andere pagina waar ik o.a. uitleg hoe je je BKR registratie kunt verwijderen. Ook leg ik uit hoe je maandelijks meer geld kunt overhouden.

John B.

Dubbel of enkel tarief elektriciteit – Ons advies

Wij adviseren om een keuze te maken welke bij jou verbruik het beste past wat betreft het dubbel of enkel tarief elektriciteit. Verbruik je in de daluren meer dan 50% van je stroom? Dat is de juiste keuze en dubbeltarief. Is je verbruik overdag juist hoger? Dan zouden wij kiezen voor een enkeltarief voor een energiecontract.

In geval dat je je tarief wilt omzetten kun je het best even contact opnemen met je energieleverancier. Wanneer je elk jaar je gas en licht contract vergelijkt, plus dat je met je verbruik bewuste omgaat zal in de praktijk de hoogste besparing opleveren.

Ben je geïnteresseerd wat het gunstigste voor jou uitpakt bij een overstap? Klik dan op deze pagina de vergelijker. Je kunt dan meteen zien welke tarieven het beste bij jou passen.

Energie informatie

FinaBud.NL

Andere aspecten van energie zijn te lezen via onze energie landing pagina. Dus pak een bakkie met een gebakkie of een glas en ga op je gemak onze andere informatie bekijken.