Energie Kosten Gas- en Stroomverbruik

Energiekosten en stroomverbruik: Een overzicht van uw energiekosten

De kosten die je betaalt voor de stroom die je verbruikt, en de gas die je afneemt worden ook wel de variabele kosten of leveringskosten genoemd. Deze kosten worden uitgedrukt in kilowatturen (kWh) stroom en kubieke meters (m3) gas, en staan vermeld op je energierekening onder het kopje levering of verbruik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Het tarief dat je betaalt voor een kilowattuur stroom of kubieke meter gas is afhankelijk van het energiebedrijf en het type contract dat je hebt (variabel of vast). Bovendien is de ingangsdatum van een vast contract in 2022 en 2023 van invloed op de prijs die je betaalt. Alle genoemde bedragen zijn inclusief btw.

Stroomprijs per kWh

In 2023 fluctueert het tarief van een kWh stroom tussen de 0,22 en 1 euro, afhankelijk van je contract en de marktprijs. Van dit bedrag is 15 cent per kWh voor energiebelasting (inclusief btw). Vanaf 2023 is de ODE (opslag Duurzame Energie) onderdeel geworden van de energiebelasting.

Vergelijk Energieaanbieders

Voor het stroomverbruik onder het verbruiksplafond stelt de overheid het maximumtarief vast op 0,40 euro per kWh. Je betaalt de marktprijs voor stroomverbruik boven dit verbruiksplafond.

Op de jaarafrekening van 2023 wordt ook de stroomprijs van jouw contract in 2022 weergegeven. Dit tarief varieert tussen de 0,15 en 1 euro per kWh, afhankelijk van je contract en de marktprijs. Van dit bedrag is 8 cent per kWh voor de energiebelasting en ODE, terwijl de rest voor de elektriciteit zelf is (de marktprijs).

BEDRIJFINFOWAARDERING
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • Gratis energie app
 • 14 dagen bedenktijd
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • 14 dagen bedenktijd
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • 14 dagen bedenktijd
Dit Is slechts een kleine greep van energieaanbieders. Meer leveranciers onder de knop VERGELIJK ENERGIEAANBIEDERS.

In vergelijking met het jaar daarvoor waren de energiebelasting en ODE hoger, namelijk 15 cent per kWh. In 2022 had de overheid tijdelijk de energiebelasting op stroom met 7 cent per kWh verlaagd als compensatie voor de hoge energieprijzen.

Energie bij Finabud

Alle soorten energie zijn bij ons vertegenwoordigd zoals:

Goedkoopste Gas en Licht

Gasprijs per m3

In 2023 zal het tarief van een kubieke meter gas tussen de 0,85 en 4 euro variëren, afhankelijk van je contract. Dit tarief wordt ook wel het marktprijs- of variabel leveringstarief genoemd. Hiervan is 59 cent per kubieke meter gas bestemd voor energiebelasting, inclusief BTW.

Sinds 2023 is de Opslag Duurzame Energie (ODE) opgenomen in de energiebelasting. Voor het gasverbruik onder het verbruiksplafond is er een maximumtarief van 1,45 euro per kWh vastgesteld door de overheid. Als je boven dit verbruiksplafond uitkomt, betaal je de marktprijs.

Op de jaarafrekening van 2023 zul je ook de gasprijs van jouw contract in 2022 zien, die varieert tussen de 0,80 en 3 tot 4 euro, afhankelijk van je contract. Hiervan is 54 cent voor de energiebelasting en ODE.

Goed voor je Financiën

FinaBud.NL

Heb je persoonlijke hulp nodig om financieel goed uit uit de bus te komen? Neem dan even contact met mij op. Misschien wil je zelf een website beginnen en geld verdienen met het promoten van producten van grote bedrijven.

John B.

De marktprijs, ook wel bekend als het kale prijs- of leveringstarief, is de prijs die het energiebedrijf hanteert voor 1 m3 gas en 1 kWh stroom. Het energiebedrijf is vrij om deze prijs te bepalen, dus de prijs kan variëren per energiebedrijf. Over de marktprijs betaal je 21% btw.

Energie informatie

FinaBud.NL

Andere aspecten van energie zijn te lezen via onze energie landing pagina. Dus pak een bakkie met een gebakkie of een glas en ga op je gemak onze andere informatie bekijken.