Verwachting Energieprijzen Toekomst

Energiebesparing voor de toekomst: Verwachting energieprijzen

Lees hier alle informatie over verwachting energieprijzen toekomst. Tussen 1 juli en 1 januari gelden elk jaar nieuwe energieprijzen. Vooruitlopend op deze periode maakt FinaBud een voorspelling van alle nieuwe tarieven op deze pagina bekend. Over het algemeen heeft ongeveer van alle Nederlandse huishoudens de helft een contract betreft energie met een variabele prijs.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Wilt u meer informatie wat betreft de prijzen voor het komende jaar en of deze zullen dalen of stijgen? Dan kun je meer over deze prognose lezen in het artikel dat hieronder staat.

Een overzicht van alle energieprijzen, kortingen van 16 energieaanbieders kunt u via de onderstaande “VERGELIJK ENERGIEAANBIEDERS” knop bekijken . Bezoek dus regelmatig deze pagina voor updates aangaande kortingen en prijzen van aanbieders.

BEDRIJFINFOWAARDERING
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • Gratis energie app
 • 14 dagen bedenktijd
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • 14 dagen bedenktijd
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • 14 dagen bedenktijd
Dit Is slechts een kleine greep van energieaanbieders. Meer leveranciers onder de knop VERGELIJK ENERGIEAANBIEDERS.
Vergelijk Energieaanbieders
Vergelijk HIER alle aanbieders van energie

Dit jaar en de komende jaren zullen de energietarieven naar verwachting enorm stijgen. Als gevolg hiervan hebben bijna alle leveranciers hun vaste contracten van 3 en 5 jaar met uitzondering van 1 jaar vast gestopt.

Dit is nog niet eerder gebeurt, en geeft aan dat leveranciers van energie geen risico nemen om mensen een vast contract aan te bieden. De aanbieders zouden dan behoorlijk verlies draaien. Onze tip is overstappen naar een vast contract, zelfs als het maar voor 1 jaar kan.

Verwachting energieprijs komende jaren

Vanaf 1 januari zal naar verwachting de energieprijs voor de helft van de Nederlandse huishoudens stijgen met 2,5 procent en meer. Daarbij gaat het om huishoudens met het variabele energietarief. En die trend zou de komende jaren wel eens aan kunnen houden.

De drie grote energieleveranciers zullen waarschijnlijk grote veranderingen aanbrengen in de variabele energietarieven. Maar de gemiddelde rekening wat betreft energie voor een huishouden bestaande uit meer personen zal het bedrag stijgen.

Wat is de verwachting van de energieprijzen

De oorzaak hiervan is de door de regering aangekondigde eerdere verwachte energieprijs verhoging van de olieprijs. Ook is er door economen een economische crisis en inflatie op komst in de loop van 2022. De BESTE keuze die men kan maken om dit op te vangen, is niet te kiezen voor een variabele energie prijs. Mocht u op dit moment een contract met variabele prijs hebben probeer dan om over te stappen naar een vaste prijs voor de langste termijn van 1 jaar of langer.

Echter blijven de variabele tarieven voor energie gemiddeld hoger dan de vaste huidige tarieven voor contracten van 1 en 3 jaar. Dit is een berekening door Pricewise van de grootste drie leveranciers over de nieuwe tarieven. Dit is berekend voor huishoudens van meerdere personen door Essent Vattenfall en Eneco. En welke een gemiddeld gebruik hebben van 3500 kilowatt aan elektriciteit en een gasverbruik van 1500 kubieke meter.

Energie bij Finabud

Alle soorten energie zijn bij ons vertegenwoordigd zoals:

Verwachting Energieprijzen Toekomst

Prognose energieprijzen lange termijn

De prognose is dat de energierekening op korte termijn enorm zal stijgen. Dit wordt toegeschreven aan de stijgende kosten van de netwerken en de hogere energiebelasting vanaf 2021.

De energierekening is in 2020 met gemiddeld 70 euro licht gedaald. Energiebelastingen en netkosten zullen met ingang van 1 januari 2020 worden aangepast. De drie grote elektriciteitsleveranciers zullen de vaste energietarieven wijzigen.

Dit element zou per 1 januari 2020 met ongeveer € 75 dalen als gevolg van een verlaging van de energiebelastingdruk. De prijs verschilt van de eerdere aankondiging van de regering van de € 100 korting. Dit komt door een lager gemiddeld marktprofiel (elektriciteit 2525 kWh en gas 1.179 m3).

Daar staat tegenover dat de kosten van het netbeheer gemiddeld met € 5 toenemen. De gemiddelde energierekening is dus ongeveer € 70 lager.

Toekomst verwachting energieprijzen komende jaren

In de komende jaren verwacht de directeur van Pricewise dat de kosten van het netbeheer hoger zullen zijn. In de toekomst zullen de netwerkproviders hogere prijzen en netwerkverbeteringen moeten berekenen aan de klanten, zei hij.

Die stijging van kosten zal een paar tientjes zijn. Volgens De Kok in 2020 is het nog maar de vraag of de energierekening als gevolg van deze stijgende prijzen vanaf 2021 zal stijgen. De ontwikkeling van de energietarieven hangt hiervan af. “Toch verwacht ik dat de belastingdruk op elektriciteit in 2021 weer zal toenemen.”

Verwachting prijsontwikkeling energie vaste contracten

Een contract met vaste prijzen staat daarentegen nog steeds op 75 euro. En dus hoger gezien de daling van de variabele energiekosten. Ongeveer de helft van alle huishoudens heeft een energiecontract dat variabel is.

Consumenten welke hun energiecontract al enige tijd niet hebben gewijzigd, hebben een variabel tariefplan. Zodra een vast energiecontract afloopt, is het stilzwijgend een voorwaardelijk energiecontract.

Variabele contractafnemers zijn over het algemeen duurder dan klanten met een vaste prijs. Dit komt door de hogere variabele tarieven.

Goed voor je Financiën

FinaBud.NL

Heb je persoonlijke hulp nodig om financieel goed uit uit de bus te komen? Neem dan even contact met mij op. Misschien wil je zelf een website beginnen en geld verdienen met het promoten van producten van grote bedrijven.

John B.

Verwachting ontwikkeling energieprijzen daalt niet

Voor veel Nederlanders geldt dat de energieprijzen naar verwachting niet daalt. Huishoudens die veel gas gebruiken, betalen meer belasting op energie dan huishoudens. Daardoor zouden de grote, slecht gesegregeerde woningen die veel gas verbruiken er op achteruit gaan.

Wilt u op dit moment besparen door de stijgende energieprijzen en uw energiefactuur verlagen? Of uw gemiddeld verbruik verlagen door de aanschaf van duurzame energie?

Ga uw huidige energie vergelijken met een energieleverancier welke het goedkoopste tarief van energie prijzen kan aanbieden. Informatie over de energieprijzen verwachting, energie besparen en de prijs van gas en stroom. En of dit invloed heeft op jouw situatie staat allemaal op onze website.

Lees het laatste nieuws over de verwachting van energieprijzen stijgen of dalen.

Verwachting prijzen energie

Twee keer per jaar, in januari en in juli, stellen de energieleveranciers hun nieuwe verwachte (variabele) energieprijs tarieven vast. De energieprijzen kunnen hierbij dan ook dalen of stijgen. Als u heeft gekozen voor variabele energietarieven, heeft dit direct gevolgen voor u.

U krijgt immers te maken met andere prijzen en u gaat misschien wel meer of juist minder betalen. Daarom is het altijd interessant om naar de ontwikkeling van de energieprijzen te kijken: wat kunt u het komende jaar verwachten?

Veranderingen in de energieprijzen

De elektriciteitsprijzen stijgen elk jaar en dit was enige tijd de norm in plaats van de uitzondering. Begin 2019 veranderde echter alles.

De verlaging van de belasting op energie heeft geleid tot een daling van de energieprijzen. Als gevolg daarvan zijn de energieniveaus vandaag de dag veel lager.

BKR verwijderen

FinaBud.NL

Heb je hulp nodig om in de toekomst geen gedoe meer met een BKR te hebben? Kijk dan even op mijn andere pagina waar ik o.a. uitleg hoe je je BKR registratie kunt verwijderen. Ook leg ik uit hoe je maandelijks meer geld kunt overhouden.

John B.

Energieprijs compensatie

De daling van de energieprijzen wordt echter gecompenseerd door de verwachte stijging van de efficiëntie van het net. Er zijn waarschijnlijk hogere kosten voor de netbeheerders.

Er wordt daarbij onder meer verwezen naar nieuwe netwerkinvesteringen. En deze kosten worden doorgestuurd naar de ontvanger. Dit is vooral te wijten aan de groei van de energiemarkten en zou uiteindelijk tot een hogere energierekening kunnen leiden.

Ook de stijging van de gasprijzen zal naar verwachting worden aangepakt. Dit ontmoedigt het gebruik van elektriciteit. Om het gebruik van (hernieuwbare) energie te bevorderen, zouden de prijzen van elektriciteit echter mogelijk dalen.

Variable en vaste prijs energie

U komt ook een variabele prijs of een vaste prijs overeen wanneer u een energiedeal sluit. Bovendien kan deze laatste in de meeste situaties tot drie worden vastgezet. Het is ook belangrijk om te weten hoe de energieprijzen kunnen groeien om de juiste optie te maken.

Natuurlijk kunnen we niet met een kristallen bol niet in de toekomst gluren. Toch kunnen we de gegevens die we hebben in een grafiek visualiseren.

In de laatste anderhalf jaar kun je dan de groei van de energieprijzen zien. Hieruit blijkt dat een vast energiecontract efficiënter is dan een fluctuerend energiecontract.

Energie informatie

FinaBud.NL

Andere aspecten van energie zijn te lezen via onze energie landing pagina. Dus pak een bakkie met een gebakkie of een glas en ga op je gemak onze andere informatie bekijken.