Direct aanvragen geen boete bij overstappen

Wat is het Verschil tussen een Variabel en vast Contract

De keuze tussen een vast of variabel energiecontract is geen eenvoudige beslissing. Met een vast contract zet je de prijs voor gas en elektriciteit voor een bepaalde periode vast, terwijl bij een variabel contract de prijs kan stijgen of dalen afhankelijk van de marktomstandigheden. Het is echter onmogelijk om te voorspellen welk contract de beste keuze is, omdat de energieprijzen sterk kunnen schommelen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

In het algemeen is een vast contract gunstiger als de prijzen stijgen, terwijl een variabel contract juist voordeliger is als de prijzen dalen. Wil je meer weten over de verschillen tussen deze contracten? Lees dan verder op deze pagina.

Wat heeft geleid tot de stijging van de energieprijzen en wat voor prijsstijgingen kunnen we in de toekomst verwachten?

Vergelijk Energieaanbieders

In het afgelopen jaar zijn de energieprijzen hard gestegen, voornamelijk vanwege de onverwacht hoge vraag naar aardgas en het lagere aanbod en de voorraad van aardgas. Dit heeft geleid tot een sterkere stijging van de gasprijzen. Daarnaast heeft de stijging van de gasprijzen ook een impact op de stroomprijs, omdat veel elektriciteitscentrales aardgas verbruiken.

De mate waarin je de prijsstijging merkt, is afhankelijk van het soort energiecontract dat je hebt. Als je een variabel contract hebt, betekent dit dat de prijzen – en dus de energierekening – sinds 1 januari 2022 flink zijn gestegen. Als je een vast contract hebt, betaal je meer zodra je huidige contract afloopt. De einddatum van je contract bepaalt dus wanneer je iets van de prijsstijging merkt.

BEDRIJFINFOWAARDERING
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • Gratis energie app
 • 14 dagen bedenktijd
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • 14 dagen bedenktijd
 • 1 jaar vast tarief
 • Groene stroom
 • Automatisch overstappen
 • 14 dagen bedenktijd
Dit Is slechts een kleine greep van energieaanbieders. Meer leveranciers onder de knop VERGELIJK ENERGIEAANBIEDERS.

Het is lastig om te voorspellen wat jouw nieuwe stroom- en gasprijs per kilowattuur en kubieke meter zal zijn. Maar door je huis goed te isoleren, profiteer je nog meer van de hogere energieprijzen. Het isoleren van je huis helpt namelijk bij het verlagen van je energierekening.

Hoe kan je besparen op de energierekening?

Wil je grip krijgen op je stijgende energierekening en weten hoe je kunt besparen? Neem dan eens een kijkje naar hoe je je gas- en stroomverbruik kunt verminderen. Met kleine aanpassingen, zoals het uitzetten van de verwarming in ongebruikte kamers en het sluiten van deuren, kun je al veel besparen. Ook bewuster gebruik van apparaten, zoals de vaatwasser om de dag aanzetten en de was ophangen in plaats van een droger gebruiken, kan flink schelen.

Verder kun je overwegen om de isolatie van je huis te verbeteren. Met goede isolatie blijft de warmte binnen en de kou buiten, wat kan resulteren in aanzienlijke besparingen op je gasverbruik. Op de website “Alles over isoleren” vind je meer informatie over hoeveel je kunt besparen met goede isolatie.

Energie bij Finabud

Alle soorten energie zijn bij ons vertegenwoordigd zoals:

Daarnaast kun je onderzoeken of je huis geschikt is voor een warmtepomp, waarmee je kunt besparen op gasverbruik. Tenslotte kun je ook overwegen om zonnepanelen te plaatsen om je eigen stroom op te wekken.

Als je de energierekening desondanks niet kan betalen

Vanwege de torenhoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om hun energierekening te voldoen. Indien je jezelf in deze situatie bevindt, zijn er verschillende instanties waar je terecht kunt voor hulp en ondersteuning:

Je energiemaatschappij

Wanneer je moeite hebt om je energierekening te betalen en je bijvoorbeeld een aanmaning hebt ontvangen, dan kan je het beste contact opnemen met je energieleverancier om te bespreken of er een betalingsregeling mogelijk is. Op de website Consuwijzer.nl kan je gedetailleerde informatie vinden over de stappen die je kan nemen wanneer je problemen hebt met het betalen van je energierekening.

De gemeente

Neem contact op met je lokale gemeente om te achterhalen op welke manier zij kunnen ondersteunen. Voor personen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum is het mogelijk om in 2022 en 2023 energietoeslag aan te vragen ter waarde van 1.300 euro per jaar, als tegemoetkoming voor de energierekening. Bovendien kan de gemeente bijdragen aan schuldhulpverlening om mensen te helpen hun financiële situatie te verbeteren.

Goed voor je Financiën

FinaBud.NL

Heb je persoonlijke hulp nodig om financieel goed uit uit de bus te komen? Neem dan even contact met mij op. Misschien wil je zelf een website beginnen en geld verdienen met het promoten van producten van grote bedrijven.

John B.

Sociaal raadslieden

Binnen diverse gemeenten zijn er sociaal raadslieden beschikbaar die kosteloos hulp en advies bieden bij financiële moeilijkheden. Wil jij weten waar je terecht kunt voor deze ondersteuning in jouw buurt? Neem dan een kijkje op de website van Sociaalwerk Nederland voor de beschikbare adressen.

Juridisch loket

Indien je op zoek bent naar hulp, advies of doorverwijzing naar de juiste instantie, dan is het verstandig om een kijkje te nemen op juridischloket.nl. Op deze website vind je namelijk allerlei informatie over verschillende juridische zaken en kun je tevens in contact komen met professionele adviseurs die je verder kunnen helpen. Dus als je met een juridische kwestie zit, aarzel dan niet om juridischloket.nl te bezoeken.

Woonbond

De Woonbond komt op voor huurders.

Geldfit

Je hebt de mogelijkheid om op Geldfit.nl een test af te leggen. Na het afronden van de test krijg je een advies dat volledig afgestemd is op jouw persoonlijke financiële situatie. Daarnaast biedt de website handige tips over welke organisaties je kunnen ondersteunen bij het beheer van je geldzaken.

Energie informatie

FinaBud.NL

Andere aspecten van energie zijn te lezen via onze energie landing pagina. Dus pak een bakkie met een gebakkie of een glas en ga op je gemak onze andere informatie bekijken.