Huurtoeslag Direct Aanvragen of Opzeggen

Recht op Huurtoeslag

De huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten van uw huurhuis. De huurtoeslag kunt u aanvragen via toeslagen.nl. De huurtoeslag is aan te vragen via uw DigiD. Wanneer u inlogt met uw DigiD kunt u aangeven voor welke toeslag u in aanmerking wilt komen. Of u klikt op de banner huurtoeslag.nl hieronder.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

U heeft hierbij uw Burgerservicenummer of Sofinummer nodig. Dit burgerservicenummer vindt u in uw paspoort, rijbewijs of op uw identiteitskaart. Naast het burgerservicenummer zijn er nog een aantal gegevens nodig om aanvraag voor huurtoeslag in werking te zetten. Maar het kan dus nog eenvoudiger via huurtoeslag.nl

Welke gegevens zijn nodig om huurtoeslag te krijgen?

Er zijn aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om huurtoeslag toegekend te krijgen. U dient in het bezit te zijn van de Nederlandse nationaliteit en minimaal 18 jaar te zijn. Daarnaast bent u ingeschreven bij de gemeente waar u woont. De huurwoning die u huurt, dient een zelfstandige woonruimte te zijn. Uw persoonlijke omstandigheden bepalen de hoogte van de huurtoeslag.

Bij het aanvragen van huurtoeslag zijn uw persoonlijke gegevens nodig. Bijvoorbeeld heeft u een partner of kinderen in het huurhuis? Welk type huurhuis huurt u? Wat is uw inkomen? Wat is uw vermogen? Hoe oud ben u en wat betaald u aan huurprijs? Deze vragen kunt u invullen bij de aanvraag van de huurtoeslag.

Proefberekening van de huurtoeslag

Er kan eerst een proefberekening worden gemaakt voor de huurtoeslag om te zien op hoeveel huurtoeslag u recht heeft. Deze proefberekening houdt onder andere rekening met de medebewoners van het huurhuis en de servicekosten van het huurhuis. Daarnaast zijn ook uw toetsingsinkomen en uw vermogen van belang om in te vullen bij de proefberekening voor de indicatie van de huurtoeslag.

Uiteindelijke toekenning huurtoeslag

Na de aanvraag van de huurtoeslag ontvangt u binnen acht weken een voorschotbeschikking. Na deze voorschotbeschikking wordt er een definitieve berekening gemaakt. Deze definitieve berekening ontvangt u aan het einde van het jaar.

Uw gegevens zijn echter na het indienen van uw aanvraag van de huurtoeslag al binnen vierentwintig uur via uw DigiD te zien bij toeslagen.nl. De (aangepaste) huurtoeslag wordt binnen vier weken na de versturen van voorschotbeschikking uitbetaald op uw bankrekening.

Iedereen wil aan het einde van de maand zoveel mogelijk geld over houden. Om mensen tegemoet te komen in de maandelijkse lasten kun je huurtoeslag krijgen.
Denk je “heb ik recht op huurtoeslag en Hoeveel huurtoeslag krijg ik?” lees dan snel verder.

Hoeveel huurtoeslag krijg ik elke maand?

Hoeveel en of je huurtoeslag krijgt is afhankelijk van je jaarlijkse bruto inkomen. Wanneer je samen woont dan worden beide inkomens bij elkaar opgeteld.
Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag dien je aan een aantal eisen te voldoen:

  • Je bent minimaal 18 jaar
  • Hebt een Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning
  • Huurt een zelfstandige woning (eigen voordeur, keuken en badkamer)
  • De kale huurprijs is minimaal EUR 226,98
  • De kale huurprijs is maximaal EUR 699,48
  • Je verdient als alleenstaande maximaal EUR 21.139 bruto per jaar
  • Woont samen en verdient samen maximaal EUR 29.325 bruto.

Voldoe je aan alle eisen? Dan heb je waarschijnlijk recht op huurtoeslag. Op de website van de belastingdienst kun je eenvoudig uitrekenen op hoeveel huurtoeslag jij elke maand recht hebt. Waarschijnlijk heb je ook recht op zorgtoeslag.

Mijn situatie veranderd en nu?

Wanneer je gaat verhuizen, een andere baan krijgt of gaat samen wonen is het belangrijk om deze wijzigingen direct door te geven bij de belastingdienst.

Wanneer je situatie verandert dan verandert je recht en het bedrag op huurtoeslag namelijk ook. Wanneer je jouw gegevens niet wijzigt en aan het einde van het jaar teveel huurtoeslag ontvangen hebt zul je dit weer terug moeten betalen.

De huurtoeslag heeft de laatste jaren telkens een verlaging meegemaakt. De economische crisis voor iedereen zware gevolgen heeft wordt dus meer en meer duidelijk. De verlaging van de huurtoeslag heeft als gevolg dat heel wat mensen maandelijks veel meer kosten zullen hebben en dus minder en minder mogelijkheden zullen hebben om nog wat spaargeld opzij te zetten.

Gezinnen in goedkope huurwoningen

Gezinnen die in goedkope huurwoningen wonen zullen voorlopig niet getroffen worden maar de vraag is hoe zal het verder verlopen met de maximale huurtoeslag?

De berekeningen die men maximaal en minimaal zal ontvangen zijn niet zo makkelijk en kunnen voor heel wat verwarring zorgen. Het beste is dus dat men gewoon de aanvraag doet en ziet waar men uiteindelijk uit komt.

De kans bestaat sterk dat de huurtoeslagen nog verder zullen verlagen en dit geeft ons dus allesbehalve goede vooruitzichten. We kunnen dus enkel maar hopen dat de crisis stilaan ten einde loopt zodat er toch een lichtje aan het eind van de tunnel zichtbaar wordt.

Bepalende factoren

De factoren die bepalend zijn voor de maximale huurtoeslag zijn vooral het inkomen dat men als gezin geniet. Er zijn maxima opgelegd qua verdiensten, afhankelijk van het aantal gezinsleden of de gezinstoestand. Natuurlijk zijn er naast deze factoren nog zaken die zullen mee bepalen hoeveel de huurtoeslag voor u zal bedragen. Zo moet men rekening houden met de huurprijs, prijzen voor kinderopvang, gezinssituatie,…

Een huurtoeslag vragen kan dus in vele gevallen een oplossing bieden maar zal niet door iedereen zomaar kunnen ontvangen worden. Dien dus zeker een dossier in wanneer u denkt aanspraak te kunnen maken op een huurtoeslag. Levert het uiteindelijk niets op, dan zal het u zeker ook niet schaden maar dan bent u tenminste zeker dat u maandelijks geen bedragen misloopt want dat zou al te jammer zijn.