Uitvaartverzekeringen Vergelijken Gratis

7 Tips bij het Schrijven van een Grafrede

Het schrijven van een grafrede voor mijn vader was waarschijnlijk een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb gedaan. Zijn dood trof ons plotseling en mijn hele familie was er kapot van. We moesten zoveel voorbereidingen treffen voor de begrafenis, mensen contacteren, beslissen in welke kleren hij begraven zou worden. Ik was een nerveus wrak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Mijn oom kwam naar me toe en zei, “ongeveer 3 of 4 van ons zullen een beetje spreken, maar jij moet de grafrede voor je vader houden.”

Ik wist niet wat ik moest zeggen. Ik ben al niet zo’n goede spreker in het openbaar, en nu werd mij gevraagd het leven van mijn vader samen te vatten in een tien minuten durende toespraak die op de een of andere manier tegelijkertijd de andere rouwende familieleden die aanwezig waren moest troosten.

Ik heb veel geleerd van die ervaring, en ik wil graag de 7 beste dingen met je delen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je grafrede goed geschreven en afgeleverd wordt.

1. Praat met familieleden

Je kunt iemand niet effectief lofprijzen door familie en vrienden te overspoelen met alleen jouw herinneringen. Praat met broers, zussen, echtgenoten, kinderen en krijg verhalen en gevoelens van hen. Als je dit hebt gedaan, kun je je ’thema’ voor de grafrede vinden.

Soorten verzekeringen

Alle soorten dekkingen zijn bij ons vertegenwoordigd zoals:

2. Leer de geschiedenis

Leer belangrijke data en feiten. Zorg dat je ze eerst kent, zodat je een kader hebt van waaruit je je verhaal kunt opbouwen, en anekdotes kunt kiezen uit een breed spectrum van het leven van de overledene.

Als je niet zeker bent over een datum, of een locatie, of de naam van een persoon, wees dan vaag op dat punt, of geef toe dat je het niet weet wanneer je de grafrede houdt.

Als je moeder je vertelt dat je vader verkering had met een meisje dat ‘Jessie’ of ‘Julie’ heette toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Vraag aan andere mensen wat haar naam was. Als je geen antwoord krijgt, laat de naam dan weg of zeg: “Sommige mensen herinneren zich haar naam als Jessi.

Terwijl anderen het zich herinneren als Julie, maar wat iedereen zich herinnert is hoe snel de aandacht van mijn vader naar mama ging.” Als je maar één naam kiest, zouden sommige mensen kunnen denken dat je je huiswerk niet hebt gedaan. Als je daarentegen beide namen (of geen van beide) in het verhaal laat staan, geeft dat andere rouwenden een onderwerp waarover ze met jou kunnen discussiëren.

3. Doe rustig aan met de humor

Sommige mensen proberen veel grappen in een grafrede te gooien om ‘de stemming te verlichten’, maar dat kan beter met een goed gedicht of een licht humoristisch verhaal dan met een grap die de potentie heeft om iemand te beledigen. U wilt niet de indruk wekken dat u de onlangs overledene niet respecteert, want dat kan de relatie met andere familieleden ernstig onder druk zetten.

Als de grap de spot drijft met de persoon, op welke manier dan ook, gebruik hem dan niet.

4. Doe alsof je op de middelbare school zit

Maak een schets, orden ideeën op notitiekaartjes, maak een eerste ontwerp, een tweede ontwerp en een definitieve kopie. Laat iemand je geschreven grafrede nakijken, en oefen dan met het uitspreken van de grafrede voor een vriend of geliefde alsof je cijfer ervan afhangt.

Een grafrede uitspreken is een grote eer, en ik heb mensen gezien die het probeerden. Hoewel ze misschien veel dingen over hun geliefde hebben gezegd, zijn ze er niet in geslaagd om het leven van die persoon in te kapselen of de andere aanwezigen op een of andere manier op te beuren.

5. Maak een back-up voor ALLES

Print een paar extra kopieën van je speech en bewaar er één bij de uitvaartondernemer en één bij een familielid. Je wilt niet dat je al die tijd hebt besteed aan het schrijven van een speech voor de begrafenis om er vervolgens achter te komen dat je hem thuis hebt laten liggen.

Zorg voor een reserve spreker. Als je iemand hebt die bereid is de speech van je over te nemen voor het geval je in huilen uitbarst, neemt dat de druk van je af en verminder je mogelijk de kans dat het gebeurt. Zelfs als het gebeurt, heb je iemand die klaar is, bereid is, en hopelijk de toespraak ten minste een of twee keer heeft geoefend.

Goed voor je Financiën

FinaBud.NL

Heb je persoonlijke hulp nodig om financieel goed uit uit de bus te komen? Neem dan even contact met mij op. Misschien wil je zelf een website beginnen en geld verdienen met het promoten van producten van grote bedrijven.

6. Zoek een mooi gedicht of citaat

Je lofrede afsluiten met je eigen woorden is prima als je zo welsprekend bent. Ik ben dat niet, dus heb ik een gedicht gebruikt. Er zijn veel goede begrafenisgedichten te vinden op het net.

7. Beledig NIET

Weet zoveel mogelijk wie er komt. Als je familie allemaal katholiek is, dan is het prima om de Bijbel te citeren, maar als er familieleden zijn die een ander geloof hebben, houd religie dan zoveel mogelijk buiten de grafrede.

De dienst zal waarschijnlijk gebaseerd zijn op de religie van de overledene, maar je herdenkingstoespraak moet gaan over je geliefde, en moet opbeurend zijn voor iedereen.

Wees voorzichtig met humor, of het vertellen van verhalen die de overledene of eventuele rouwenden in een negatief daglicht stellen. Mensen kunnen weglopen van de dienst en denken “Hoe durft hij dat te zeggen op de begrafenis van mijn broer” en je relatie met hen zal onder druk komen te staan.

Ik weet dat het veel lijkt, maar als je een paar keer diep ademhaalt, kun je de grafrede van je geliefde schrijven op een manier die niet alleen een eerbetoon aan hem is, maar ook de harten van alle aanwezigen zal verheffen.

-Inclusief je eigen…

Als je nog meer vragen hebt (ik weet zeker dat je die hebt), kijk dan op mijn andere pagina’s.

Veel geluk in deze moeilijke tijden.

Artikel Bron: https://EzineArticles.com/expert/Charles_Howell/475836

Uitvaartverzekering

FinaBud.NL

Andere aspecten van begrafenis en crematie verzekeringen zijn te lezen via onze uitvaart landing pagina. Dus pak een bakkie met een gebakkie of een glas en ga op je gemak onze andere informatie bekijken.